Att ta ett steg tillbaka

Jag är inte den enda pollenallergikern i vår Community. Igår kom ett sms från en elev som kort och gott sa: ‘Sjungit mig hes/övat f mkt på allergi. Idag c:a 90%luft, 10% ton. Hjälp! [ledsen smiley]

Ja, det är fort gjort. Ofta funkar rösten ganska bra (i början) trots att allergiperioden satt igång. Hos många av oss sitter det ju framför allt i näsan och då tänker man inte på att det ju är instrumentets samtliga slemhinnor som är under attack… Det samma gäller i grunden när vi blir förkylda. Ibland upplever man till och med att man får en extra tät och fin ton första dagen av en förkylningen; stämbanden är lite, lite svullna och håller tätt och fint… Men får dock betala för det med ödem och andra otrevligheter om man inte är försiktig. Rådet är som alltid: ta ett steg tillbaka. Visst kan du öva (lite!) men håll övningspasset kort och gör inga tunga övningar. Ett tips är att reducera övningspasset till randfunktionsövningar (digitaleleverna kan följa bonusklippet ni fick förra veckan och kanske bygga på det några minuter) där ni uteslutande jobbar med klingande konsonanter: m, n, ng, v, z. Ni kan även köra lite “prrrr” (hästfrustande) och andra snälla övningar; inga öppna vokaler.

Öva så här begränsat under ett par dagar och testa sedan igen om rösten känns lite piggare. Är du drabbad av kraftig allergi kanske du inte kan sjunga “normalt” på ett par veckor, men då får det vara så. Jag brukar ju tjata om att det finns så många sätt att öva på utom de rent vokala: öva in texter, gå på jakt efter ny repertoar, lyssna på andra sångare och analysera vad de gör osv. osv. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.