Struktur med sångdagbok

Under den här märkliga tiden, när omständigheterna tvingar oss att kraftigt begränsa vårt sociala umgänge, gäller det att skapa struktur i vardagen. Ingen unik iakttagelse, jag vet, men den tål att upprepas. Ibland kan jag tänka att det inte är bra för oss människor att ha för mycket frihet eller för mycket tid. Det är ju verkligen inte alltid så att jag får mycket mer gjort bara för att jag har en massa tid som jag själv kan bestämma över… Jag har märkt hur min egen övningsrutin blivit ganska vag i konturerna redan nu, och då har inte min “digitala månad” ens börjat på allvar!

Igår fick jag nog och bestämde mig för att jag måste skärpa mig om det ska bli något av de kommande veckorna. Första steget mot mer struktur blev en Sångdagbok som jag tänker skriva lite i varje dag i april. Den ska vara ett hjälpmedel att hålla koll på främst att jag har övat, men även hur länge, vad jag övat på, vilka tekniska iakttagelser jag gjorde och hur instrumentet känts som helhet. Längst bak i boken har jag startat en avdelning för lite “fri association”, där jag skriver upp allt jag relevant som faller mig in medan jag övar. Det kan vara stycken jag har lust att testa ut de kommande dagarna, programidéer, idéer för undervisningen till hösten etc. Vad som helst som har med sången att göra. Det vore ju synd om alla kreativa tankar man har bara flöt iväg i ett flummigt Corona-moln! Jag rekommenderar dig att testa. Det är något väldigt tillfredsställande att dokumentera det man gör som sångare, just för att vår gren är så abstrakt och svår att “ta på”. Det finns liksom en anledning till att så många musiker vittnar om att de gärna utför hushållssysslor; torkar disk, viker tvätt eller bäddar rent i sängen. Tråkigt måhända, men handfast. Man får ett “resultat” som är beviset på att man gjort något. Personligen föredrar jag nog att föra sångdagbok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.