Stötta en frilansmusiker!

“Kultur är en del av civilförsvaret”. Så uttryckte sig en klok elev häromdagen. Och jag kan bara skriva under. I tider som dessa är kulturen oumbärlig. Människan har i alla tider sökt tröst och hittat inspiration i musik, teater, dans och bildkonst. Utan den stimulans och glädje som finns i konsten är det svårt att uthärda i tider som dessa. Tyvärr utgör just kulturarbetare en extra sårbar grupp som till största delen består av frilansare. Att Covid19 slagit till just under det vi musiker kallar “passionstiden” är för många en ekonomisk katastrof. Det är ju nu alla hundratals obetalda timmar i övningsrummet ska betala sig. För många musiker innebär just dessa veckor innan påsk ofta inkomster som de själva (och kanske även deras familjer) ska leva på i flera månader framöver. Alla avbokningar innebär ekonomisk katastrof och det är svårt att ens föreställa sig konsekvenserna om krisen fortgår lika länge som de allra dystraste prognoserna gör gällande.

Mycket har förvisso redan rapporterats i medierna vad gäller kulturens nödläge; dock handlar det nästan uteslutande om de stora, etablerade kulturinstitutionerna och olika festivaler som tvingas ställa in. De omfattas dock ofta av något slags skyddsnät. Frilansaren står däremot oftast helt utan skydd och får inte ta del av någon socialförsäkring. En kort rundringning till kollegor bekräftar det jag redan vet: att de flesta av oss har aldrig vabbat en enda dag i våra barns liv. Att vi har alla minst någon gång sjungit eller spelat konserter med hög feber eller undervisat fastän vi borde legat nedbäddade hemma. Och de av oss som även ger lektioner i vår kulturgren tvingas dessutom betala 25% moms på varje lektion, om vi inte vill jobba svart. Det är med andra ord en ganska tuff tillvaro. Visst är man medveten om detta när man väljer yrkesbana och visst är det en underbar gåva att få ägna sig åt något man älskar som yrke. Men inte ens vi kan leva på luft. Utan sång och musik blir världen fattig och grå. Att gå på en konsert eller teaterföreställning är en utflykt för intellektet; en själslig resa. Den gör människan rikare och lyckas ibland ge en ny dimension på hela tillvaron. Den dystra sanningen är att många frilansare kommer att tvingas kasta in handduken innan detta är över.

Så om man nu har ekonomisk möjlighet; vad kan man göra för att stötta en kulturarbetare? Som sångerska drar jag en lans för mitt eget skrå och här kommer några förslag:

  • Boka in framtida uppdrag. Fyller någon jämnt? Ska ni hålla bröllop eller begravning? Investera i en professionell sångare.
  • Köp presentkort. Även små teatrar och fria grupper tillahandahåller sådana. Känner du någon som älskar att sjunga? Ge bort ett presentkort på lektioner!
  • Välj att kompensera din avbokning. Även om ingen lärare kräver ersättning för avbokade lektioner under rådande omständigheter kan du välja att ändå ersätta pedagogen för den lektion som faller bort. Detsamma gäller återbetalning för biljetter till evenemang som ställts in. Har du möjlighet så avstå och låt pengarna komma verksamheten till godo.
  • Betala fullt pris. Har du rätt till rabatterat pris på din konsertbiljett eller sånglektion? Känner du att du kan undvara rabatten så välj att betala fullt pris.
  • Spread the word! Har du en sångare eller musiker i bekantskapskretsen. Utövande såväl som pedagog: rekommendera vederbörande. Se till att folk vet om att han eller hon finns så kanske du indirekt bidrar till fler engagemang!

Du kan säkert fundera ut ännu fler förslag. Vi behöver alla hjälpas åt för att värna om kulturlivet och det är säkerligen ingen av oss önskar en framtid helt utan små, fria teatergrupper, operasällskap och utövande sångare och musiker. Tack för din hjälp!

Leave a Reply

Your email address will not be published.