Kulturrådet har missuppfattat allt!

Nej, fröken Handläggare, konsten har faktiskt ett egenvärde!

Ovanstående är saxat från dagens DN. Som kulturutövare med 25 år i branschen måste jag tyvärr meddela att handläggare Emma Carlsson drar helt fel slutsats när hon tror att det ständiga “speglandet av samhällsdebatten” är frivilligt. Visst finns det musikgrupper och teatersällskap som har en politisk eller aktivistisk agenda. De allra flesta av oss vill dock ägna oss åt konst för konstens skull.

Konst har ett egenvärde! Den kan vara vacker, vild, storslagen eller lågmäld och fungerar som allra bäst när den som upplever den själv får skapa sin upplevelse. För att hårdra det: man ska kunna kunna lyssna på “Water music” utan att just då behöva tänka på försurningen av våra vattendrag…

Så varför kretsar då så många kulturprojekt kring “klimatkrisen, migration och psykisk ohälsa”? Jo, för att det är det ENDA sättet att få ekonomiskt stöd från Kulturrådet…