Tystnad tagning!

Lutenisten Lars-Erik Larsson, jag och gambisten Leif Henrikson under dagens inspelning.

Idag har jag och mina fantastiska kollegor tillbringat dagen bland sladdar, mikrofoner och kamerastativ… I ett 1600-talsvalv i Gamla Stan känns det ganska naturligt att göra barockmusik! Frescobaldi, Purcell och Schütz hade nog känt sig hemma…

Just inspelningar kan annars bli ganska spända tillställningar. Till skillnad från konserter, där allt sker in the moment och en liten skönhetsfläck här och där är obetydlig för helhetsintrycket, handlar ju en inspelning väldigt mycket om perfektion. Inte bara ska det låta bra om ensemblen som helhet; var och en vill dessutom låta så bra det bara går på sitt individuella instrument. När man till råga på allt filmar och ska försöka hålla koll på hur man ser ut medan man sjunger eller spelar kan det bli rätt utmanande… Man vill ju gärna behålla något slags spontanitet våga ta lite risker även när bandet går. Tack och lov förblev stämningen glad och avspänd och många glada skratt ekade mellan stenväggarna under de timmar vi höll på!

Filmaren och ljudteknikern Thomas Garnbeck kollar inställningarna.