Kom tillbaka i sångform!

Negativa tankar blir som ett ok man ständigt bär över axlarna. Eller kanske rentav en orm!

Sångare är olika bra på att ta ansvar för sin egen övning. Det är ett tema jag berört många gånger i bloggen. Vissa är duktiga på att skapa övningsrutiner och följa sitt personliga “schema” utan att någon kontrollerar. Andra är helt beroende av en morot för att “orka hålla på”. Som yrkessångare är det naturligtvis en fördel att höra till den första kategorin, men även amatörer får det klart lättare om de förmår att stick to the plan.

Några av mina elever kommer på lektion någon gång i månaden, mest för att få en check-up och ta med sig lite ny inspiration. Det är ungefär vad som behövs eftersom de resten av tiden sjunger i en massa olika sammanhang; körer, ensembler, solistiskt, och klarar sig utan tät uppföljning. För dem har det inte varit en så stor omställning under pandemin eftersom de redan innan den tog det mesta ansvaret själva.

För en nybörjare, eller för den delen någon som redan kommit en bit vokalt, är det lättare sagt än gjort. Verktygslådan är begränsad och de flesta är (med rätta) rädda att de övar “fel”. De har egentligen behov av regelbundenhet och det har de inte fått på samma sätt under pandemin. Då är det extra viktigt att ta sig själv i kragen nu när möjligheten åter finns. Jag pratar inte främst om de enskilda lektionerna utan alla de andra musikaliska sammanhangen som kändes självklara innan pandemin. Det jag har märkt är att vissa av mina elever inte riktigt kommit tillbaka dit trots att de flesta körer och ensembler har startat upp igen. Jag hade trott att absolut alla skulle kasta sig in i det efterlängtade körlivet igen, men riktigt så är det inte. För de flesta, ja, men några har liksom tappat sugen. De känner att de tappat så mycket av sin vokala form under uppehållet att de inte “vågar” gå tillbaka till kören. Någon (en 60+-are) påstod till och med att hen kände sig för gammal för sin kör! Som om rösten skulle ha åldrats så mycket på ett drygt år! Inte undra på att det går trögt när man har ett ok av negativa tankar över axlarna.

Nä, nu är det dags att ta tag i sången igen! Jag hoppas några av mina gamla poster kan fungera som inspiration!

Om motivation 1

Om motivation 2

Om struktur i sången

Om att öva när inspirationen tryter

Om att skapa sångrutiner