Sommarkonsert?

Varför inte en liten sångstund i det gröna? Har du ingen trädgård så låna någon annans!

Jag får en del mejlar om motivation från elever just nu. Några har triggats av de senaste inläggen om disciplin och rutiner och jag läser mellan raderna att de tycker jag är lite “sträng” i mina texter. Jag håller med. Jag håller en ganska tuff ton och det med rätta: det är jättesvårt att bli bra på att sjunga och det kräver insats. Så enkelt är det. Jag tycker det är underbart att så många vill sjunga och det är upp till var och en att lägga ribban. Vissa elever har inget uttalat mål att bli “bättre” utan vill enbart sjunga för att det är roligt, lite som friskvård. Det är helt okej i min bok och gör det också tydligt för mig som pedagog hur jag ska jobba på dessa lektioner. Eftersom jag har ganska begränsat med platser så utgör dessa elever dock en minoritet och de flesta när ändå ambitionen att utvecklas vokaltekniskt så långt det bara går; vissa har redan en mycket hög nivå och vill om möjligt uppnå en professionell standard. Då finns det inga genvägar och det är det jag velat belysa i mina texter om övningsrutiner.

Jag håller en ganska tuff ton och det med rätta.

Men hur gör man då för att behålla motivationen att öva så strukturerat och noga som krävs? Ja, varför inte planera en liten sommarkonsert? Det behöver inte vara något avancerat; det skulle till och med kunna vara ute i det gröna! Eller kanske fråga i din lokala kyrka om du får låna rummet en timme? Slå dig ihop med ett par sångkompisar och sjung några sånger för varandra. Känner ni någon som spelar piano habilt eller kan en av er kompa de andra? Vad som helst! Huvudsaken är att ha fokus framåt och hoppas på det bästa. Kanske blir det möjligt att framföra musik för andra, åtminstone i mindre skala, i juli eller augusti. Då vill du vara förberedd!